Hoofdluizengroep

Iedereen herkent het wel; op het moment dat er over luizen gesproken wordt begint het al te jeuken op je hoofd.
Elk jaar worden er 250.000 kinderen op de basisschool bezocht door de parasiet.

Wanneer je kind eenmaal luizen heeft gehad weet je wat dat betekent; haren in de antiluis shampoo, de lotion, kammen, kammen en nog eens kammen. Veertien dagen lang. En dan hebben we het nog niet eens gehad over, de knuffels, het beddengoed, de jassen, de autostoeltjes, de bank, de kussens etc. Alles moet gewassen (minimaal op 60 C) in de diepvries, en/ of gezogen worden. Een hele klus dus.

De luizenwerkgroep controleert ieder maandag na de vakantie alle hoofden binnen de school op hoofdluis. Op zich niet een hele leuke taak, maar vele malen beter dan het bestrijden van hoofdluis!!

Hoofdluis voorkomen kunnen we niet, iedereen kan hoofdluis krijgen. Maar mede door de hoofdluiswerkgroep kunnen we wel een uitbraak van hoofdluis voorkomen. Daarom werk ik graag mee in de hoofdluiswerkgroep, of liever gezegd de anti- hoofdluiswerkgroep.
Op dit moment zitten er zo’n 10 mensen in de hoofdluiswerkgroep. Hoe meer mensen zich aansluiten bij deze werkgroep hoe sneller de klus is geklaard.
Als controleur ben je ongeveer één a anderhalf uur bezig met het controleren van de leerlingen. Echte luizen zal je niet snel tegen komen, wij controleren voornamelijk op het aanwezig zijn van neten. De kleine luizeneitjes die vastgeplakt zitten aan het begin van de haren.

Indien er hoofdluis of verse neten zijn gevonden wordt er na twee weken weer een controle gehouden
De werkgroep bestaat uit een groep enthousiaste moeders die na iedere schoolvakantie alle kinderen nakijken op hoofdluis en oude of nieuwe neten.
De hierbij te volgen procedure is als volgt: Per bouw gaan 2 moeders de kinderen controleren en ook de stamgroepsleiders. Bij de onderbouw komen de moeders in de schoolwoonkamers zelf. De andere bouwen worden gecontroleerd in hun aula ruimte.
De kinderen worden individueel bekeken zodat de privacy zo goed mogelijk gewaarborgd blijft.
Om de controle zo goed mogelijk uit te voeren is het noodzakelijk dat de kinderen met schoon haar komen en geen gel of vlechten of staarten in het haar hebben. Als de werkgroep toch hoofdluis of neten bij controle aantreft, wordt dit gemeld aan de coördinator. Zij gaat hiermee naar de directie en deze belt de betreffende ouder. Zij verzoekt de ouder de nodige handelingen te doen.
Ondanks de garderobekastjes blijf de mogelijkheid dat er een luizencape aan geschaft kan worden op school.
Er volgt dan na 2 weken een hercontrole.
Verder kunnen we ouders verwijzen naar het protocol van de GGD. Samen kunnen we de school luizen vrij maken. Tot nu toe zijn we de hoofdluis de baas.

Het protocol hoofdluis is te vinden op de website onder School Protocollen.
luizenwerkgroep@dekorfapeldoorn.nl